Tabel Interventie Re-integratie officier (RIO)

Planning

Vooruitblik

De RIO zal starten met het kennismaken met relevante partners binnen en buiten de gemeente. Het is van belang dat hij een stevig netwerk opbouwt, om daarbinnen zo goed mogelijk op te kunnen komen voor de belangen van de jongere.   

Naast verbinding met lokale ketenpartners, wordt ook aangesloten bij het landelijk netwerk onder leiding van het ministerie van Justitie en Veiligheid.  

In de loop van het derde kwartaal van 2025 wordt gestart met het opbouwen van een caseload. 

Doelgroep

(Ex-)gedetineerde jongeren van 18 tot en met 27 jaar.

Terugblik

Begin 2025 is gestart met de ontwikkeling en implementatie van de lokale aanpak van nazorg voor (ex-)gedetineerden. Deze aanpak sluit aan op de resultaten van het project op Zuid-Limburgs niveau. De RIO wordt een aanvulling op de reguliere werkzaamheden uit de lokale aanpak. Het landelijk profiel van de re-integratie officier is het uitgangspunt voor de functie binnen Sittard-Geleen.  

De functie zal blijven ontwikkelen en telkens worden afgestemd op de lokale behoeften. In het tweede kwartaal van 2025 is een RIO geworven. De RIO is gepositioneerd binnen team Openbare Orde en Veiligheid, maar zal nauw gaan samenwerken met onder andere het sociaal domein en het zorg- en veiligheidshuis. Externe ketenpartners, zoals de penitentiaire inrichting, reclassering en de woningcorporatie zijn op de hoogte gebracht van de komst van de RIO. Samen zijn kansen verkend en zijn afspraken gemaakt over samenwerking. 

Resultaat

De inzet van een Re-integratie officier binnen gemeente Sittard-Geleen. 

De RIO biedt intensieve begeleiding aan jongvolwassenen die uit detentie komen. Zij worden zo goed mogelijk voorbereid op een terugkeer naar de samenleving. Het gaat om (ex-)gedetineerde jongeren met hardnekkige multiproblematiek waar reguliere nazorg niet toereikend is. Deze jongeren hebben vaak te kampen met een licht verstandelijke beperking gecombineerd met huisvestingproblematiek, schulden, werkeloosheid, een crimineel netwerk en meer belemmerende factoren waardoor de kans op terugval groot is na detentie. De RIO werkt aan twee kerntaken:

  • De RIO ondersteunt jongeren die uit detentie komen en biedt hen perspectief, zodat ze niet terugvallen in de criminaliteit. De RIO begeleidt de jongeren idealiter vanaf dag één in detentie voor minimaal twee jaar. De behoefte en wensen van de jongeren staan centraal, zodat zij gemotiveerd zijn hun leven weer op de rails te krijgen. De RIO kent de jongere, zijn omgeving en zijn uitdagingen. De RIO zet de jongere in zijn kracht, neemt dingen uit handen die de jongere zelf niet kan om draaglast en stress te verminderen, biedt structuur en bouwt aan talenten en een toekomst.

  • De RIO is de schakel tussen de jongere en alle partijen die zich bezighouden met de re-integratie. Vanaf dag één van detentie pakt de RIO de regierol en verbindt strategisch, tactisch en uitvoerend werk met elkaar. Dit vraagt om volharding en het doorbreken van barrières. Het gezamenlijk doel is om te voorkomen dat iemand terugvalt in crimineel gedrag.

Begin 2025 is op Zuid-Limburgse schaal het project Nazorg ex-gedetineerden afgerond. Dit project heeft geleid tot een verstevigde (uniforme) visie en aanpak op het gebied van re-integratie van ex-gedetineerden op Zuid-Limburgs niveau. De daaruit voortvloeiende aanpak wordt in de loop van 2025 in Sittard-Geleen geïmplementeerd. Tegelijkertijd wordt de inzet van een RIO gerealiseerd in Sittard-Geleen. De inzet van de RIO sluit aan op deze Zuid-Limburgse aanpak. 

Re-integratie officier (RIO)