Een jongere die vooruitgang kiest

Wat begint met weerstand, kan eindigen in groei. Een jongen komt met tegenzin naar het schoolspreekuur van Halt op het Graaf Huyn College. Dit na een discussie met zijn moeder. Hij wil eigenlijk niet deelnemen, maar geeft toch toe onder haar aandringen. Aanvankelijk gesloten en afstandelijk, verandert er iets tijdens ons gesprek. Langzaam maar zeker ontdooit hij en begint hij open te staan voor wat ik te zeggen heb.

Na een eerlijk gesprek ziet hij zelf in dat zijn boosheid hem in de weg zit en dat hij daar iets aan wil doen. Zijn keuze? Deelname aan een boosheidcontroletraining. Maar niet alleen dat: hij neemt het initiatief om een leeropdracht te maken als voorbereiding. Terug thuis vertelt hij zijn moeder dat hij een fijn gesprek heeft gehad op school.

Deze jongen heeft een belangrijke eerste stap gezet: niet alleen erkennen dat er een probleem is, maar ook actie ondernemen om het op te lossen. Een kleine overwinning die de basis legt voor een grotere verandering.

< Susan van Eerden – Medewerkster bureau Halt >

Professionals bundelen krachten om middelengebruik te stoppen  

Tijdens een VIOS-overleg (Veilig In en Om School) kwamen zorgelijke signalen naar voren over een groepje meisjes dat tussen de lessen door buiten het schoolterrein blowde. De jongerenwerker heeft op een laagdrempelige manier contact met hen gelegd en hen begeleid naar het Halt-spreekuur. 

Samen met de Halt-medewerker is een open en eerlijk gesprek gevoerd, waarin de meiden zich bewust werden van de negatieve gevolgen van hun gedrag en aangaven te willen stoppen. Met ondersteuning van Halt hebben zij zich vervolgens aangemeld bij een zorgaanbieder die professionele begeleiding biedt aan jongeren met (beginnende) problematiek rondom middelengebruik. 

Succesverhalen

Vooruitblik

Er wordt verder geïnvesteerd in de samenwerking tussen Halt en het voortgezet onderwijs in Sittard-Geleen. De verwachting is dat de spreekuren op het DaCapo College op termijn beter gevuld zijn. De Halt medewerker zal gaan deelnemen aan de training Preventieve Leerkracht op het DaCapo College in schooljaar 25/26. Dit versterkt onderlinge samenwerking, waardoor scholen sneller gebruik maken van een Halt interventie. In het schooljaar 2025-2026 wordt een behoefteonderzoek verricht naar Halt op School bij het Trevianum en het VISTA college. 

Deelname van Halt in de VIOS-overleggen en het Jeugd Preventie Platform worden voortgezet en geëvalueerd. 

De preventieve inzet van Halt binnen het programma Preventie met Gezag Sittard-Geleen wordt waar nodig uitgebreid. Tot nog toe waren de interventies van Halt op School de insteek. Als een casus die wordt besproken in het Jeugd Preventie Platform erom vraagt, krijgt Halt ook de mogelijkheid om een interventie op wijkniveau in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek met een jongere en de ouders in de thuissituatie. 

Meer informatie: www.halt.nl

Planning:

Doelgroep

Jongeren in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs 

Terugblik

Vanuit Preventie met Gezag is in schooljaar 2024/2025 gestart met Halt op school binnen het Graaf Huyn College. Het eerste halfjaar in de vorm van een pilot. Halt organiseert zogenaamde spreekuren binnen de school, waarbij per spreekuur 2-3 leerlingen kunnen worden aangemeld. Jongeren worden via de zorgcoördinatoren aangemeld voor het spreekuur. De spreekuren zitten vol en de school vindt een prettige sparringpartner in de Halt-medewerker. School geeft aan een kentering te zien in gedrag nadat jongeren op het spreekuur zijn geweest.  

Vanaf januari 2025 is de pilot op het Graaf Huyn College omgezet in een structurele inzet van Halt op school. Halt is daarmee 1 dag per week inzetbaar voor alle activiteiten binnen Preventie met Gezag.  Dit houdt onder andere in dat spreekuren wekelijks plaatsvinden op het Graaf Huyn College én het DaCapo College. De spreekuren op het DaCapo College zijn nog niet vol, maar de aanwezigheid en doelstelling van Halt wordt verspreid onder het onderwijspersoneel. Waar nodig bestaat de mogelijkheid om voorlichting op school te geven of een klassendialoog te organiseren. De Halt medewerker sluit ook bij beide scholen aan bij de Veilig in en om School (VIOS) overleggen. Dit zorgt voor een betere netwerksamenwerking, kennisuitwisseling en een uitgebreidere aanpak op casuïstiekniveau. Daarnaast neemt Halt structureel deel in het Jeugd Preventie Platform (zie tabblad Inspanningen)

Resultaat

Een gezamenlijke afweging en inzet van Halt: spreekuren en voorlichting op scholen binnen Sittard-Geleen. De inzet van Halt op school draagt bij aan de weerbaarheid van jongeren en aan het verminderen van grensoverschrijdend gedrag en schoolverzuim.

Grensoverschrijdend gedrag, zoals het vernielen van spullen, een vechtpartij of de leraar uitschelden, komt op iedere school voor. In veel gevallen lukt het scholen om het grensoverschrijdend gedrag intern aan te pakken. Echter in sommige gevallen is het wenselijk dat daarnaast een andere expertise kan worden ingezet. Dit gaan we doen door Halt in te zetten op scholen. Een vaste medewerker van Halt organiseert spreekuren op scholen of zorgt voor passende voorlichting in de klas. Als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag kan school de leerling aanmelden bij het spreekuur van Halt. Tijdens het spreekuur leren jongeren hoe ze in soortgelijke gevallen andere keuzes kunnen maken. In plaats van een schorsing of andere maatregel, blijft de jongere betrokken bij het onderwijs en wordt de school een veilige omgeving, zowel voor medeleerlingen als voor leraren.

De gemeente gaat samen met scholen aan de slag met het thema Veilig In en Om School (VIOS). Binnen dit thema wordt breder gekeken naar de samenwerking tussen partners in en om school op het gebied van veiligheidsvraagstukken. Daarin wordt ook de behoefte aan de inzet van Halt meegenomen.

In eerste instantie gaat de aandacht uit naar het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Een eerste pilot is al gestart op het Graaf Huyn College in Geleen. Dit wordt na de zomer voortgezet. De lessen die hieruit voortvloeien worden meegenomen om de nadere inzet van Halt op school te bepalen.

Halt op school