,,
“Het gaat over de menselijke relatie. Iedereen snapt het, het is logisch. Het gaat over je intentie van handelen; het wordt je nieuwe handelen.”
Beleidsmedewerker Sittard-Geleen
,,
“Het is heel laagdrempelig, maar maakt een wereld van verschil”
Beleidsmedewerker Sittard-Geleen

Planning
Meer informatie: De preventieve leerkracht – PTC Associate
Vooruitblik
Basisonderwijs
Als vervolg op de training aan de afgevaardigden binnen het basisonderwijs, staat in het komend schooljaar 2025/2026 deelname aan training door álle schoolprofessionals gepland. Dit betreft personeel van dezelfde (samenwerkende) scholen, namelijk KC Sittard, BS Overhoven (inclusief De Taalwijzer) en BS De Duizendpoot. In totaal zijn dit nog 4 trainingen.
Er vindt inventarisatie plaats bij stichting Kindante en stichting Triade over toekomstige deelname aan de training De Preventieve Leerkracht (vanaf schooljaar 2026/2027).
Voortgezet Onderwijs
Om het positieve momentum vast te houden op het DaCapo College wordt huidig schooljaar nog geïnvesteerd in het voortzetten van de begeleidingsdagen. Dit wordt komend schooljaar voortgezet. Zoals verzocht door het DaCapo College wordt er eerder ruimte gemaakt voor de inzet van een tweede training van de Preventieve Leerkracht. Deze zal gaan plaatsvinden in schooljaar 2025/2026.
Er vinden gesprekken plaats met het Graaf Huyn College over mogelijke training vanaf schooljaar 2026/2027.
Doelgroep
Leerkrachten van basisscholen en andere bij schoolleerlingen betrokken professionals
Resultaat
Professionals werkzaam op scholen hebben de training succesvol afgerond en de training is aangeboden op het maximaal aantal scholen passend binnen het bestaande budget.
Leerkrachten en andere bij de leerling betrokken professionals worden steeds vaker geconfronteerd met complexe (criminogene) problematiek. Dit uit zich veelal in complex gedrag van de leerlingen. Leerkrachten hebben onvoldoende handvatten over hoe om te gaan met dit complexe gedrag, waardoor er veel positieve, preventieve mogelijkheden onbenut blijven. Ook bestaat er een risico op onbedoelde en onbewuste negatieve beïnvloeding door leerkrachten op verdere afglijding van leerlingen.
De Aanpak Preventieve Leerkracht bestaat uit een training en deskundigheidsbevordering voor professionals op (basis)scholen. De training is bedoeld voor leerkrachten, overig onderwijspersoneel en andere bij school betrokken partners. Zij leren signalen te herkennen die van invloed zijn op het afglijden naar criminaliteit. Ook leren zij welke factoren kunnen beschermen tegen afglijden naar criminaliteit. Zij ontwikkelen inzicht in de mogelijke (onbedoelde en onbewuste) negatieve invloed die zij uitoefenen in hun omgang met leerlingen. Er wordt veel nadruk gelegd op de praktijkervaringen binnen het onderwijs, waardoor de training zoveel mogelijk aansluit bij de actuele situatie en problemen op een specifieke school.De preventieve aanpak basisonderwijs bestaat uit een training en deskundigheidsbevordering voor professionals op basisscholen. De training is bedoeld voor leerkrachten, overig onderwijspersoneel en andere bij school betrokken partners. Zij leren signalen te herkennen die van invloed zijn op het afglijden naar criminaliteit. Ook leren zij welke factoren kunnen beschermen tegen afglijden naar criminaliteit. Zij ontwikkelen inzicht in de mogelijke (onbedoelde en onbewuste) negatieve invloed die zij uitoefenen in hun omgang met leerlingen. Er wordt veel nadruk gelegd op de praktijkervaringen binnen het basisonderwijs, waardoor de training zoveel mogelijk aansluit bij de actuele situatie en problemen op een specifieke school.
De Preventieve Leerkracht
Terugblik
Basisonderwijs
In schooljaar 24/25 was het voor veel basisscholen lastig de training voor het volledig personeel in te passen in het jaarprogramma. Daarom is besloten dat de professionals de training gefaseerd gaan volgen. Op die manier kunnen de scholen op korte termijn deelnemen en de visie van de training uitdragen.
De eerste training heeft plaatsgevonden in het eerste kwartaal van 2025. Afgevaardigden van drie basisscholen van Stichting Kindante hebben de training gevolgd. Het betreft de samenwerkende scholen KC Sittard en BS Overhoven (inclusief De Taalwijzer) en BS De Duizendpoot. Denk bij de deelnemers aan de directeuren, Intern Begeleiders, zorgcoördinatoren en een orthopedagoog. Daarbij aangesloten zijn andere professionals die op of rond de school werken: de schoolmaatschappelijk werker, een jongerenwerker, twee jeugdBOA’s en een beleidsmedewerker van de gemeente.
De feedback vanuit de school over de training is erg positief. Op het gebied van vaardigheden rondom vroegsignalering is de gemiddelde score van de deelnemers gestegen van een 4 naar een 9. De professionals geven allemaal aan beter preventief te kunnen handelen en 96% geeft aan dit ook al direct toe te passen. KC Sittard heeft zelfs direct na de training hun straffensysteem aangepast.
Voortgezet Onderwijs
De training van de Preventieve Leerkracht draagt bij aan de sociale veiligheid op het voortgezet onderwijs. Inzicht bij onderwijspersoneel wordt vergroot en de handelingsbekwaamheid van docenten en professionals op scholen neemt toe. Door de training aan te bieden aan zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs wordt een doorlopende lijn van benadering en bewustzijn gecreëerd.
In december 2025 is de eerste training van de Preventieve Leerkracht gestart op het DaCapo College. Er is gekozen voor een start met sleutelfiguren van vmbo, praktijkonderwijs en EOA. Denk hierbij aan directie, mentoren en zorg- en veiligheidscoördinatoren. Aangesloten zijn tevens aan school verbonden ketenpartners, waaronder verschillende jongerenwerkers en 2 (wijk)agenten.
Daarbij zijn in de periode van oktober 2024 tot april 2025 - aanvullend op de training – 20 begeleidingsdagen ingezet. Daarmee is per direct ondersteuning geboden bij casuïstiek en werd handelingsperspectief geboden aan docenten. Ook ontstond er hierdoor een compleet beeld van de problematiek.
Het DaCapo College is erg enthousiast over de training. Waar de deelnemers bij de start een 1,9 scoorden op het gebied van vroegsignalering, is dit na de training gestegen naar een 8. Samen met trainers van de Preventieve Leerkracht heeft het DaCapo College hun meldstructuur aangepast. Er is een intern meldpunt opgezet waar docenten en ander uitvoerend onderwijspersoneel zorgelijke signalen kunnen melden. Deze signalen worden vervolgens gewogen door een groep getrainde personeelsleden, die de juiste vervolgstappen kunnen uitzetten.
Een positieve bijkomstigheid is de start van het VIOS (Veilig in en Om School) op het DaCapo College in het najaar van 2024. Het VIOS heeft onder andere geleid tot een betere netwerksamenwerking tussen school en haar ketenpartners. School is nu beter in staat tot signaleren, handelen en in positie brengen van netwerkpartners.
Het DaCapo College wil deze stijgende lijn graag voortzetten en de opgedane kennis, inzichten en vaardigheden binnen de school uitbreiden. Zij verzoeken nadrukkelijk op korte termijn een vervolgtraining aan het andere onderwijspersoneel. Ook zouden zij heel graag de aanvullende begeleidingsdagen dit en komend schooljaar voortzetten.