Vooruitblik

Waar nodig blijven we #kansRijk en Straatkracht inzetten. De inzet van jeugdreclassering binnen het Jeugd Preventie Platform zal binnen de bestaande pilot worden geëvalueerd. 

Terugblik

In 2024 is de behoefte naar de trajecten #kansRijk en Straatkracht onderzocht. Vooruitlopend op structurele afspraken zijn twee losse trajecten ingezet, aangezien dit noodzakelijk was voor de aanpak van lopende casuïstiek. Dit betrof eenmaal een Straatkracht traject (najaar 2024) en eenmaal een #kansRijk traject (voorjaar 2025). 

Sinds de start van de pilot Jeugd Preventie Platform (zie Inspanningen – Jeugd Preventie Platform) neemt jeugdreclassering deel aan de overleggen. Waar nodig ondernemen zij opvolgende acties.  

Planning

Tabel Interventie Straatkracht

Meer informatie: Straatkracht

Resultaat

Inzetten van de interventie Straatkracht daar waar het nodig is en de meest passende interventie is in de situatie van de jongere.

Straatkracht

Straatkracht is een intensieve variant van jeugdreclassering. De aanpak duurt gemiddeld een jaar en is intensief omdat er sprake is van ernstige veiligheidsrisico’s. Straatkracht wordt ingezet bij jongeren die een of meerdere (gewelds)delicten hebben gepleegd en voorwaardelijk veroordeeld zijn. Zij hebben banden met antisociale groeperingen, er is sprake van geweld of agressie en beperkte of antisociale vaardigheden. De aanpak is gericht op het ondersteunen van deze jongeren in het weg-bewegen van een (georganiseerde) criminele en gewelddadige context, naar een positief, veiliger en sociaal leven. De jongere wordt enerzijds begrensd en anderzijds ondersteund in het opbouwen van een pro-sociale identiteit en positieve verbindingen met zijn omgeving.

Tabel Interventie #Kansrijk

Planning

Doelgroep

Jongeren van 12 tot en met 27 jaar die bij ketenpartners bekend zijn vanwege risicovol overlastgevend- of delictgedrag

Resultaat

Inzetten van de interventie #kansRIJK daar waar het nodig is en de meest passende interventie is in de situatie van de jongere.

#kansRIJK

Het doel van #kansRIJK is het terugdringen van overlast en het voorkomen van delicten door jongeren in de wijk. Een jongere kan vrijwillig kiezen voor de ondersteuning via #kansRIJK (pré-reclasseren). Door forensische deskundigheid eerder in te zetten kan tijdig worden gestart met hulp en zorg, in plaats van reprimandes, boetes en stapelingen van lichte zorg zonder duurzaam effect. De vroegtijdige inzet van jeugdreclassering voorkomt een gedwongen maatregel. De jongere wordt 3-6 maanden begeleid, waarbij er veel aandacht is voor onderliggende problemen en criminogene factoren.

De aanpak #kansRIJK wordt ingezet door jeugdreclassering. Uitvoerende jeugdreclasseerders in Sittard-Geleen zijn Bureau Jeugdzorg, William Schrikker Groep en in mindere mate het Leger des Heils.Binnen Preventie met Gezag biedt jeugdreclassering twee nieuwe trajecten aan: #kansRIJK en Straatkracht. Samen met andere netwerkpartners binnen Preventie met Gezag (denk aan Openbaar Ministerie, de Re-integratie officier en gemeentelijk team Leren&Jongeren) wordt bepaald in welke mate beide interventies worden ingezet binnen Sittard-Geleen. Dit is afhankelijk van de noodzaak binnen Sittard-Geleen en de overlap met andere interventies.

Jeugdreclassering

Binnen Preventie met Gezag biedt jeugdreclassering twee nieuwe trajecten aan: #kansRIJK en Straatkracht. Samen met andere netwerkpartners binnen Preventie met Gezag (denk aan Openbaar Ministerie, de Re-integratie officier en gemeentelijk team Leren&Jongeren) wordt bepaald in welke mate beide interventies worden ingezet binnen Sittard-Geleen. Dit is afhankelijk van de noodzaak binnen Sittard-Geleen en de overlap met andere interventies.We willen jongeren in Sittard-Geleen een zo passend mogelijk reclasserings- en zorgtraject bieden. Daarmee wordt herhaling van crimineel gedrag voorkomen en worden toekomstkansen vergroot. Om dit te bereiken is het nodig dat er een goede afstemming en samenwerking is tussen jeugd- en volwassenreclassering. Deze samenwerking gaan we de komende periode verstevigen, zodat er voor iedere jongere de meest passende oplossing gekozen kan worden. Denk hierbij aan het uitwisselen van kennis tussen jeugd- en volwassenreclassering, een soepelere overgang tussen 18- en 18+ en meer zicht op mogelijkheden rondom passende (forensische) hulp.

Planning:

Terugblik

Er is aansluiting bij het provinciale project van het Bovenregionaal Expertisecentrum Limburg rondom forensische hulp. Daarnaast verkennen we met (jeugd)reclasseringsorganisaties welke mogelijkheden er zijn rondom het uitwisselen van kennis, soepelere overgang tussen 18- en 18+ en mogelijkheden rondom passende (forensische) hulp. Wat zijn de positieve aspecten van de verschillende reclasseringsstromen en hoe kunnen we die ook inzetten voor elkaar? We willen toewerken naar een situatie waarin niet het systeem leidend is, maar de situatie en wat daarin nodig is. wordt er lokaal bekeken welke kansen er zijn in passende forensische ondersteuning (18-/18+).

Samenwerking jeugd- en volwassenreclassering

We willen jongeren in Sittard-Geleen een zo passend mogelijk reclasserings- en zorgtraject bieden. Daarmee wordt herhaling van crimineel gedrag voorkomen en worden toekomstkansen vergroot. Om dit te bereiken is het nodig dat er een goede afstemming en samenwerking is tussen jeugd- en volwassenreclassering. Deze samenwerking gaan we de komende periode verstevigen, zodat er voor iedere jongere de meest passende oplossing gekozen kan worden. Denk hierbij aan het uitwisselen van kennis tussen jeugd- en volwassenreclassering, een soepelere overgang tussen 18- en 18+ en meer zicht op mogelijkheden rondom passende (forensische) hulp.

(Jeugd)reclassering

Doelgroep

Jongeren tussen 12 en 23 jaar oud met gebrekkige vaardigheden en/of een antisociale houding die een of meerdere (gewelds)delicten hebben gepleegd en daarvoor een voorwaardelijke veroordeling krijgen opgelegd.