Vooruitblik

Binnen afdeling Toezicht&Handhaving wordt de jeugdBOA verder verankerd. De ambitie is om het jeugdBOAschap van neventaak te verschuiven naar een volwaardige functie. Hierdoor kunnen de jeugdBOA’s volledige aandacht wijden aan de jongeren en alle relevante werkzaamheden die hiermee samenhangen. Denk aan (nog) intensievere samenwerking met scholen zoals een vast spreekuur op school, een continue zichtbaarheid in de wijk, deelname aan relevante overlegstructuren en verder uitbreiden van netwerksamenwerking. 

In de (nabije) toekomst wordt onderzocht of er meer gebiedsgericht gewerkt kan worden. Daardoor wordt de jeugdBOA een vast gezicht in de wijk. Dit komt de vertrouwensband met de jeugd ten goede. De jeugdBOA’s leren de jongeren uit de wijken beter kennen, krijgen meer zicht op risicoplekken en zij worden een aanspreekpunt in de wijk. De samenwerking met bewoners, ketenpartners en ondernemers in de wijk wordt verstevigd en de informatiepositie neemt toe. De jeugdBOA kan sneller inzet leveren als de situatie daarom vraagt. 

Passende registratie zorgt ervoor dat overdracht makkelijker is, gerichter inzet geleverd kan worden en informatie naar ketenpartners verbeterd kan worden. Ook draagt dit bij aan het inzichtelijk maken van het effect van de inzet van jeugdBOA’s in Sittard-Geleen. Daarom wordt er in 2025 gewerkt aan betere en eenduidige registratie.  

Een dreigende vechtpartij

Najaar 2024. Wat een escalatie had kunnen worden op het voortgezet onderwijs, eindigde in een krachtig voorbeeld van preventie en samenwerking. Een dreigende vechtpartij, waarbij maar liefst 40 personen betrokken dreigden te raken, bracht de school in een gespannen situatie.

De school wist direct te schakelen met de jeugdboa’s, die dankzij hun nauwe samenwerking met de politie snel en effectief konden handelen. Door hun gezamenlijke, doortastende optreden werd een grote escalatie niet alleen beheerst, maar zelfs voorkomen.

Dit incident laat zien wat er mogelijk is als professionals met elkaar verbonden zijn en weten te handelen op het juiste moment. Een mogelijk gevaarlijke situatie bleef uit en een veilige leeromgeving voor iedereen werd gewaarborgd.

Succesverhalen

Planning:

Doelgroep

Jongeren tot en met 27 jaar.

Tabel Interventie JeugdBOA

Terugblik

In 2024 is de inzet uitgebreid met twee extra jeugdBOA’s en in november 2024 hebben vervolgens alle jeugdBOA’s de opleiding tot jeugdBOA voltooid. Eind eerste kwartaal 2025 is hun inwerkperiode voltooid en werken zij steeds verder toe naar volwaardige jeugdBOA taken.  

De belangrijkste winst binnen de inzet van Preventie met Gezag is de (versnelde) opbouw van de identiteit van de jeugdBOA’s en het versterken van de informatiepositie. JeugdBOA’s en reguliere BOA’s werken nauw samen, waardoor zij elkaar in kennis over hun aandachtsgebied versterken. Denk hierbij aan de specifieke benadering richting jeugd of het identificeren van kenmerken op hangplekken. Mede door de goede informatiepositie van de jeugdBOA’s, zijn zij van groot belang voor de politie. Zij helpen de politie in stelling te brengen en nuances aan te brengen in de beeldvorming over een jongere of groep. Waar nodig voeren zij samen stopgesprekken. De jeugdBOA’s hebben meer tijd en ruimte om met de jongeren in gesprek te gaan, wat een beter beeld oplevert en tegelijk een preventief effect heeft. 

Door de beschikbare extra capaciteit kunnen de jeugdBOA’s gerichter worden ingezet op situaties die te maken hebben met jeugd en kunnen zij deelnemen aan relevante overleggen. Denk hierbij aan het Jeugd Preventie Platform (zie tabblad Inspanningen - Samenwerkingsstructuur) of Veilig In en Om School-overleggen (zie tabblad Leren en Verbinden – Aanjagen). De jeugdBOA’s geven aan dat hun contact met jongeren én ketenpartners het laatste jaar enorm gegroeid is.  

Het contact met alle voortgezet onderwijs scholen in Sittard-Geleen is verbeterd. De jeugdBOA’s zijn aanwezig bij periodiek overleg, zijn op gezette tijden aanwezig rondom scholen en presenteren zichzelf in de klassen.  

Ook hebben twee jeugdBOA’s deelgenomen aan de training De Preventieve Leerkracht op het basisonderwijs.  

De professionalisering van de jeugdBOA’s in Sittard-Geleen blijft niet onopgemerkt. Collega BOA’s uit den lande hebben informatie ingewonnen of kwamen een dag meelopen. De jeugdBOA’s blijven zelf ook ontwikkelen. Zij zijn op werkbezoek geweest bij de jeugdBOA’s van Rotterdam om kennis en ervaringen uit te wisselen. Middels het geven van clinics bij het ROC Gilde over de werkzaamheden van een jeugdBOA, werken zij mee aan de enthousiasmering van jongeren om jeugdBOA te worden.  

Resultaat

Meer jeugdBOA’s aanstellen en inzetten op de doelen van Preventie met Gezag.

JeugdBOA’s zijn speciaal opgeleid in het omgaan met (overlastgevende) jeugd. Zij treden zichtbaar op tegen jeugdoverlast, spreken jongeren aan op antisociaal gedrag en corrigeren en verbaliseren daar waar nodig. JeugdBOA’s treden niet alleen op wanneer het fout gaat met de jongeren; ook juist als het goed met ze gaat maakt de jeugdBOA een praatje. Deze contacten zijn binnen het professioneel netwerk van cruciaal belang om de diverse jeugdgroepen inzichtelijk te krijgen en te houden.

In Sittard-Geleen zijn al jeugdBOA’s werkzaam. Zij werken wijkoverstijgend. Zij werken samen met veel verschillende ketenpartners binnen de gemeente. Doel is de problematiek van de jongere(n) in kaart te brengen en in samenwerking met elkaar aan te pakken. Op die manier werkt een jeugdBOA op het gebied van preventie, signaleren en aanpakken (gezag).

Binnen Preventie met Gezag wordt extra capaciteit jeugdBOA aangesteld. Zij worden betrokken bij de nader in te richten samenwerkingsstructuur. Ook worden zij extra ingezet in kwetsbare wijken, wijken met veel overlast en rondom scholen. Het doel is om (risico)jongeren beter in beeld te krijgen en om jeugdoverlast binnen de gemeente te verminderen.

JeugdBOA