Een tweede Kans: de kracht van nazorg en aanspreekbaarheid
C. (19 jaar) is bij de politie bekend vanwege incidenten met verdovende middelen en het afsteken van illegaal vuurwerk. Na een recente aanhouding voor rijden zonder rijbewijs en het aantreffen van drugs, is hij (met kennisgeving) besproken in het Jeugd Preventie Platform van Sittard-Geleen (JPP-SG). Uit deze bespreking kwam naar voren dat C. eerder succesvol een jeugdreclasseringstraject had afgerond.
Als onderdeel van de nazorg nam zijn voormalige jeugdreclasseerder opnieuw contact met hem op. In dit gesprek werd C. geconfronteerd met zijn recente gedrag en kreeg hij ondersteuning aangeboden. Hoewel hij geen verdere hulp wilde, waardeerde hij het dat er contact werd gelegd en dat iemand zijn situatie serieus nam. Het besef dat zijn gedrag nog steeds wordt gevolgd, maakte indruk op hem. Hij gaf aan niet opnieuw zonder rijbewijs te zullen rijden, omdat hij serieus werk wil maken van het behalen van zijn rijbewijs.
Sinds de bespreking in het JPP-SG zijn er geen nieuwe meldingen of politieregistraties meer geweest. De benadering vanuit zorg en confrontatie lijkt C. een waardevol signaal te hebben gegeven.
Quote reclasseringswerker A van Reclassering Nederland:
"Het is waardevol om te zien hoe verschillende expertises vanuit diverse organisaties samenkomen in de aanpak. Wat mij opvalt, is hoeveel informatie er vaak al beschikbaar is over individuele jongeren of groepen. Dankzij de korte lijnen en gedeelde kennis kunnen we sneller en gerichter ingrijpen, wat cruciaal is in het tegengaan van ondermijning. Jongeren weten elkaar razendsnel te vinden – online én op straat. De echte uitdaging ligt bij ons: zorgen dat wij als professionals elkaar net zo snel en effectief weten te vinden voor een krachtige samenwerking
Succesverhalen


Vooruitblik
Het is de intentie om het JPP als structurele overlegvorm binnen Sittard-Geleen te borgen. Deze zal worden aangehaakt op de lokale netwerkstructuur, waardoor op- en afschaling van casuïstiek mogelijk is. Dit wordt in samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis gerealiseerd.
Daarnaast zijn verbindingen gelegd met scholen via de VIOS-structuur en wordt onderzocht op welke manier het VIOS en het JPP elkaar kunnen aanvullen. Er wordt geïnvesteerd in een ‘roadshow’ waarbij relevante netwerkpartners en mogelijke aanmelders worden ingelicht over doelstelling, werkwijze en aanmeldprocedure van het JPP SG.
Inhoudelijk is het van belang om te weten of het JPP bijdraagt aan de doelstellingen van Preventie met Gezag. Door het registreren van vooraf bepaalde informatie en het duiden hiervan, wordt zichtbaar of het JPP bijdraagt aan de doelen. Via monitoring wordt ook inzichtelijk of er bijzonderheden of trends zichtbaar zijn op het gebied van (dreigende) jeugdcriminaliteit.
Planning:
Doelgroep
Jongeren tot en met 27 jaar die vanwege overlast, risicovol of delictgedrag in aanraking komen met preventieve, signalerende en repressieve ketenpartners.
Terugblik
De samenwerkingsstructuur is opgezet in de vorm van een casusoverleg onder de naam:
Jeugd Preventie Platform Sittard-Geleen (JPP SG).
In het JPP SG worden jongeren besproken die in beeld komen door overlastgevend, crimineel of beginnend crimineel gedrag. Veelal zullen zij door politie worden aangemeld, maar aanmelding is mogelijk via alle bij het JPP betrokken ketenpartners. Samen met de aangesloten professionals wordt bepaald op welke manier de jongere of het gezin ondersteund kan worden.
Het JPP SG kent twee soorten overleggen, namelijk: ‘het casusoverleg’ en ‘het partneroverleg’. Het casusoverleg is een overleg op operationeel niveau. Het is bedoeld voor het vroegtijdig en integraal bespreken van persoons- of groepsgerichte casuïstiek en het bepalen van vervolgactie(s). Het partneroverleg is een overleg op tactisch niveau. Dit heeft zowel een analyserende, beleidsvoorbereidende en adviserende taak richting het bestuurlijk niveau als een faciliterende ondersteunende taak naar het operationele niveau.
Bovenstaande is in lijn met de aanpak in regio Parkstad en gemeente Maastricht, waar een soortgelijke structuur is opgezet. Tijdens gezamenlijke, periodieke afstemmingsmomenten worden ervaringen en ontwikkelingen gedeeld. Een zoveel mogelijk eenduidige werkwijze tussen de verschillende gemeentes is van belang voor provinciale partners en zorgt dat we van elkaar blijven leren.
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft in november 2024 ingestemd met het samenwerkingsconvenant en de start van de 6 maanden durende pilot van het JPP met ingang van 1 januari 2025. Sindsdien worden ervaringen opgedaan en periodiek geëvalueerd. Vanaf de start is er sprake van een volle agenda en actieve betrokkenheid van alle ketenpartners. Indien nodig wordt een casus tijdens een volgend JPP-overleg opgevolgd of opgeschaald binnen de gemeentelijke netwerkstructuur.
De vaste partners die vanaf de start deelnemen aan het JPP zijn politie, gemeente (teams Handhaving, Jeugd, Openbare Orde en Veiligheid, Zorg en Leren&Jongeren), jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Halt, jongerenwerk en pre-forensisch jeugdwerk. Recent is hier volwassenreclassering aan toegevoegd. Het voorzitterschap wordt verzorgd door het Zorg- en Veiligheidshuis.
Resultaat
Een centrale plek waar professionals zorgen kunnen melden over jongeren die overlastgevend, crimineel of beginnend crimineel gedrag vertonen. Informatie wordt samengebracht om beter zicht te krijgen op de jongere. Op basis daarvan worden gezamenlijk en in samenhang vervolgacties bepaald.
Om jeugdcriminaliteit effectief aan te pakken, is een combinatie nodig van preventie, zorg en repressie. Het aanbod hiervan is verdeeld over diverse instellingen en organisaties, zowel binnen als buiten de gemeente. Partners weten van elkaar vaak niet wie betrokken is en er is niet altijd duidelijk wie de regie heeft. Dit kan er soms toe leiden dat instanties langs elkaar werken of elkaar zelfs tegenwerken. Zo kan een jongere bijvoorbeeld vanwege overlastgevend gedrag bekend zijn bij de politie, maar weet de politie niet dat een jongerenwerker met de jongere zoekt naar een passende vrijetijdsbesteding en team jeugd betrokken is vanwege problemen thuis.
Doordat deze informatie tijdens het JPP op tafel komt, kan er worden gezocht naar een passende (of aansluitende) interventie of vervolgactie. Zo kan er bijvoorbeeld een stop-gesprek worden ingezet of een interventie vanuit HALT. We willen bereiken dat er een effectieve aanpak, maar ook passende zorg is voor jongeren die risicovol of delict gedrag vertonen. Daarom moeten we zorgen voor een samenwerking waarbij duidelijk is wie de regie heeft. In een goede netwerksamenwerking is het belangrijk om gezamenlijke prioriteiten te stellen, elkaar te informeren, en duidelijke rollen, taken en verantwoordelijkheden te beleggen. Om dit te bereiken wordt binnen Sittard-Geleen een centrale meld- en bespreekplek opgezet. Hierbij wordt de expertise en ondersteuning van het Zorg- en Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek ingezet.
Jeugd Preventie Platform (JPP) - Samenwerkingsstructuur Aanpak Jeugdcriminaliteit