Vooruitblik 2025
Het jongerenwerk blijft door ontwikkelen op eerdergenoemde inzet. Daarnaast wordt de komende periode ingezet op de volgende onderdelen:
Voorlichting verzorgen op voortgezet onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs, al naar gelang de behoefte van de scholen. Jongerenwerk gaat voorlichting verzorgen voor zowel leerlingen als professionals. De behoeftepeiling hiervoor is onderdeel van de aanpak VIOS (zie pagina Leren en Verbinden). De inzet wordt afgestemd met scholen, gemeente en andere ketenpartners die voorlichting kunnen verzorgen.
Meer draagvlak creëren bij omwonenden of omliggende bedrijven rondom de spots. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue met omwonenden.
Versterken van netwerksamenwerking door bij te dragen aan doorontwikkeling van de pilot Jeugd Preventie Platform en het VIOS (Veilig in en om School).
Deelname aan relevante casuïstiekoverleggen
Binnen de programmalijn Netwerksamenwerking is het Jeugd Preventie Platform opgezet (zie tabblad Inspanningen - samenwerkingsstructuur). Het jongerenwerk neemt hierin een belangrijke rol in. Zij kennen veel jongeren, hun situatie en hun netwerk. Daardoor kunnen zij een completer beeld schetsen van een jongere, laagdrempelig contact maken en meedenken over een in te zetten interventie.
Ook sluit het jongerenwerk aan bij VIOS-overleggen in het voortgezet onderwijs.
Ambulant werk in de focuswijken
Sinds de komst van Preventie met Gezag hebben jongerenwerkers meer ruimte om proactief de (focus)wijken in te gaan. Hiermee bereiken zij meer jongeren, gaan in gesprek of nodigen hen uit voor de spots. Ook krijgen zij zicht op wat er speelt in een wijk, lokaliseren zij hotspots (overlast, dealen, enzovoorts), is er meer binding met de wijk en hebben bewoners een extra aanspreekpunt. Jongerenwerk trekt ook hierin samen op met partners, zoals de BOA’s en politie.

Samenwerking preforensisch jeugdwerk
Het jongerenwerk en het preforensisch jeugdwerk hebben afgelopen jaar geïnvesteerd in een krachtige samenwerking. Middels onder andere intervisie hebben zij elkaars kwaliteiten verkend en weten zij elkaar aan te vullen en te versterken. Er is meer slagkracht bereikt; zorgelijke signalen worden eerder opgepikt en er wordt sneller en effectiever op ingezet.

Meer informatie: Jongerenwerk | Nederlands Jeugdinstituut
Samen Sterk voor de Jeugd in Geleen-Centrum
In het centrum van Geleen veroorzaakte een groep jongeren herhaaldelijk overlast. Omwonenden meldden onder andere geluidshinder, intimidatie en vernielingen. Enkele jongeren zijn inmiddels besproken binnen het Jeugd Preventie Platform (JPP), maar de situatie vroeg om een bredere groepsgerichte aanpak.
Uit signalen van het jongerenwerk blijkt dat deze jongeren sterk behoefte hebben aan een veilige ontmoetingsplek, naschoolse opvang en een zinvolle besteding van hun vrije tijd. Omdat de bestaande opvanglocatie, The Place, de volledige groep niet kan huisvesten, is een samenwerking gestart met het initiatief Alleen Jij Bepaalt wie je bent (AJB).
Vanaf 12 juni biedt AJB, in samenwerking met het jongerenwerk, een alternatief programma op de sportlocatie van AJB. Hier krijgen jongeren de mogelijkheid om deel te nemen aan sport, educatie en begeleidende activiteiten. Dankzij de gecombineerde inzet van beide PmG-interventies wordt ingezet op het terugdringen van overlast, het stimuleren van talent en het vergroten van toekomstperspectieven voor deze jongeren.
Maatwerk voor Toekomstperspectief: Jongerenwerker opent deuren in de ICT
Een slimme, maar psychisch kwetsbare jongere heeft in zijn jonge leven al veel meegemaakt. Hoewel hij beschikt over een VWO-denkniveau, belemmert zijn mentale gezondheid hem om onderwijs op dat niveau te volgen. Momenteel zit hij op het speciaal onderwijs van Xaverius, waar de geboden werkervaringsplekken hem onvoldoende uitdaging bieden. Dit vergroot het risico op demotivatie en terugval.
Gelukkig is er op school een betrokken jongerenwerker die een sterke vertrouwensband met de jongere heeft opgebouwd. Hij heeft zich verdiept in diens talenten en interesses, met name op het gebied van ICT. In overleg met de school ging de jongerenwerker actief op zoek naar een stageplek die beter aansluit bij de capaciteiten en ambities van de jongere.
Dankzij zijn brede netwerk en extra inzet wist de jongerenwerker een passende stage te regelen – een plek met uitdaging, perspectief en mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. Zo draagt deze persoonlijke aanpak niet alleen bij aan het vergroten van motivatie, maar ook aan een hoopvollere toekomst voor de jongere.
Succesverhalen
Uitbreiding in accommodatiegericht jongerenwerk
Het jongerenwerk bemant verschillende locaties (spots) in de wijken, gericht op jongeren. Denk aan The Place in Geleen-Centrum of De Linde in Lindenheuvel. Deze spots bevinden zich in focuswijken, zoals benoemd binnen Preventie met Gezag. Jongeren kunnen hier terecht als zij een veilige en vertrouwde plek zoeken met gelijkgestemden. Zij kunnen hier samen ‘hangen’, huiswerk maken, gamen of praten. Zij kunnen hun zorgen en vragen bespreken met de aanwezige jongerenwerkers, die gewoon een luisterend oor bieden of de jongere helpen of doorverwijzen als dat nodig blijkt.
Door de aanwezigheid van de spots is er ook meer verbinding met de gemeente en partners uit de wijk, zoals ondernemers, scholen, politie en jeugdBOA.
Vanwege beschikbaarheid van de spots hangen jongeren minder rond op straat, veroorzaken zij minder overlast, ervaren zij verwantschap en veiligheid, leren zij van elkaar en komen signalen eerder aan het licht. Door de personele uitbreiding binnen Preventie met Gezag kunnen de spots vaker of langer open zijn, ook in avonduren.
Uitbreiding inzet jongerenwerk op het Voortgezet Onderwijs
Gemiddeld is de inzet van het jongerenwerk op het Graaf Huyn College, het DaCapo College en het Trevianum verdubbeld naar 2 jongerenwerkers per school. Tussen scholen, het jongerenwerk en andere in school aanwezige partners is meer verbinding en vertrouwen ontstaan. Het jongerenwerk is op vaste tijden aanwezig op de scholen, bijvoorbeeld in pauzes of op een coachplein. Zij krijgen beter zicht op wat er speelt onder de jongeren op school, kunnen laagdrempelig contact leggen en onderhouden en indien nodig de jongere begeleiden naar andere hulp zoals schoolmaatschappelijk werk of pre-forensisch jeugdwerk. Door structurele aanwezigheid weten leerlingen als onderwijspersoneel de jongerenwerkers sneller te vinden als er zorgen of vragen zijn.
Planning:
Doelgroep
Jongeren van 8 tot en met 27 jaar.
Terugblik
Binnen Preventie met Gezag is de inzet van het jongerenwerk versterkt. Dit leidt tot meer zicht op de (online) leefwereld van jongeren. Ook worden signalen van (afglijden in) criminaliteit eerder gezien en kan eerder worden ingegrepen. Dit draagt in eerste instantie bij aan de programmalijnen voorkomen en signaleren, maar dit is ook nodig om te kunnen aanpakken. Daarnaast wordt actief bijgedragen aan de programmalijn netwerksamenwerking.
Concreet zijn de volgende stappen door het jongerenwerk gezet in 2024:
Resultaat
Er is meer zicht op de (online) leefwereld van jongeren. De signalen van (afglijden in) criminaliteit worden eerder gezien en er kan eerder ingegrepen worden.
Jongerenwerkers bieden laagdrempelige ondersteuning aan jongeren in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Zij doen dit door contact te maken, te signaleren, motiveren, opvoeden en activeren. Jongerenwerkers kennen de jongeren, de ouders en de scholen en weten aan te sluiten bij de leefwereld van de jeugd. De kracht van het jongerenwerk is dat de professionals in staat zijn om kwetsbare jongeren te bereiken, te helpen met het ontwikkelen van talenten en langdurige relaties met hen aan te gaan. Daarmee wordt voorkomen dat een jongere (verder) afglijdt in de criminaliteit.
Jongerenwerkers zijn zichtbaar in de wijk waar zij actief het gesprek aangaan met jongeren. Zij bieden jongeren een veilige plek op speciaal ingerichte jongerenplekken binnen de gemeente. Hier kan een jongere na school terecht voor bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek en leuke activiteiten met leeftijdsgenoten. De jongerenwerkers bouwen een relatie met de jongeren op waardoor jongeren zichzelf kunnen zijn en zich kwetsbaar durven op te stellen.
Daarnaast werkt het jongerenwerk samen met verschillende scholen binnen de gemeente. Jongerenwerkers zijn op vaste tijden aanwezig op scholen. Als school zich zorgen maakt over zorgelijk gedrag of risicofactoren over afglijden in criminaliteit kan een jongerenwerker ingezet worden voor een laagdrempelig gesprek waarbij vooral veel aansluiting met de jongere wordt gezocht.
De online wereld is in de digitale samenleving een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de leefwereld van veel jongeren. De online wereld en de fysieke wereld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jongeren besteden steeds meer tijd op sociale media zoals Instagram, Snapchat en TikTok. In aansluiting op deze hybride leefwereld zijn jongerenwerkers zowel fysiek als online vertegenwoordigd en zorgen voor laagdrempelig contact.
Binnen Preventie met Gezag versterken we de inzet van jongerenwerkers op scholen, in aandachtsgebieden en online. Zo krijgen we meer zicht op de leefwereld van (risico)jongeren en kan begeleiding geïntensiveerd worden. Daarnaast kan het jongerenwerk ook bijdragen aan gerichte voorlichting aan jongeren.
(Online) Jongerenwerk
Online
Iedere jongerenwerker houdt zich naast het fysieke werk ook bezig met de online leefwereld van de jongeren. Met de komst van extra middelen is ook hier meer aandacht voor. Eigen accounts zijn uitgebreid, online content wordt geprofessionaliseerd, er zijn cursussen gevolgd en er wordt meer samenwerking met andere ketenpartners gezocht zoals de digitale wijkagenten. Hierdoor krijgen jongerenwerkers meer zicht op de online leefwereld, de (online) netwerken en signalen en trends.